خط و نشان تاریخی ترامپ برای بن سلمـان
به گزارش وبلاگ اخبار و رویدادها، در شرایطی که ایالات متحده، عربستان سعودی را تحت فشار گذاشته است تا دست از جنگ قیمت نفت با روسیه بردارد، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری این کشور یک اولتیماتوم هم به ولیعهد عربستان سعودی داده است.
به گزارش رویترز، چهار منبع آگاه به این خبرگزاری گفتند: رئیس جمهور آمریکا در تماس تلفنی که دوم آوریل با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی داشت، به وی گفت که اگر سازمان کشور های صادرکننده نفت (اوپک) کاهش تولید نفت را آغاز نکند، وی قدرتی برای متوقف کردن قانون گذاران از تصویب قانونی برای خارج کردن نیرو های نظامی آمریکا از عربستان سعودی نخواهد داشت.
تهدید برای تغییر اتحاد استراتژیک 75 ساله که پیش از این گزارش نشده بود، در کمپین فشار آمریکا برای پیشبرد توافق تاریخی کاهش تولید نفت محوری بود و یک پیروزی دیپلماتیک برای کاخ سفید به شمار می رود. ترامپ 10 روز پیش از اعلام توافق تاریخی کاهش تولید اوپک پلاس برای مقابله با افت تقاضا در بحران پاندمی کرونا، این پیام را به شاهزاده سعودی داد.
یک مقام آمریکایی آگاه از این مذاکرات در دولت ترامپ به رویترز گفت: محمد بن سلمان که عملا قدرت را در عربستان سعودی در دست دارد، به حدی از این تهدید غافلگیر شد که به مشاورانش دستور داد اتاق را ترک کنند تا وی به صورت خصوصی به این گفتگو ادامه دهد. این اقدام تمایل شدید ترامپ برای حمایت از صنعت نفت آمریکا در برابر ریزش بی سابقه قیمت نفت را عیان کرد. همچنین این اقدام برخلاف موضع همیشگی رئیس جمهور آمریکا در انتقاد از اوپک بابت افزایش هزینه های انرژی برای مردم آمریکا از طریق کاهش تولید و افزایش قیمت بنزین است. اکنون ترامپ از اوپک می خواهد تولید نفت خود را کاهش دهد.
یک مقام ارشد آمریکایی به رویترز گفت: دولت ترامپ به سران سعودی گوشزد کرد بدون کاهش تولید نفت، هیچ راهی وجود ندارد که کنگره آمریکا را از تصویب محدودیت هایی که به خروج نیرو های نظامی آمریکا از عربستان سعودی منتهی می شود، متوقف کند.
با این حال در جلسه مطبوعاتی روز چهارشنبه کاخ سفید زمانی که رویترز از ترامپ درباره تهدید وی برای خروج نیرو های نظامی آمریکا از عربستان سعودی سوال کرد، رئیس جمهور آمریکا گفت: من چنین چیزی به بن سلمان نگفته ام. ترامپ گفت: تصور می کنم محمد بن سلمان و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه بسیار منطقی بودند و می دانستند مسئله ای دارند و سپس توافق رخ داد.
رئیس جمهور آمریکا در پاسخ به این پرسش که چه حرفی به ولیعهد سعودی زده است، گفت: آن ها شرایط دشواری برای رسیدن به توافق داشتند و من تلفنی با وی گفتگو کردم و توانستیم درباره کاهش تولید توافق کنیم.
دفتر رسانه ای دولت عربستان سعودی درباره این گزارش اظهارنظر نکرد، اما یک مقام سعودی که مایل نبود نامش فاش شود، تاکید کرد که این توافق به منزله اراده همه کشور های مشارکت کننده در گروه اوپک پلاس از جمله روسیه بود.
این مقام سعودی بدون اظهارنظر درباره مذاکرات میان سران آمریکا و ریاض اظهار کرد: عربستان سعودی، آمریکا و روسیه نقش مهمی در توافق جدید کاهش تولید اوپک پلاس ایفا کردند و بدون همکاری 23 کشور عضو این گروه، چنین توافقی قابل دستیابی نبود.
تحت فشار ترامپ، کشور های تولیدکننده نفت جهان 12 آوریل با بزرگ ترین کاهش تولیدی که تا به امروز مذاکره شده بود، موافقت کردند. اوپک، روسیه و سایر متحدانشان موافقت کردند تولیدشان را 7/ 9 میلیون بشکه در روز معادل 10 درصد از تولید جهانی در مه و ژوئن کاهش دهند. نیمی از این کاهش تولید توسط عربستان سعودی و روسیه انجام می گیرد که بودجه شان وابستگی زیادی به درآمد های نفت و گاز دارد و هریک از این دو کشور باید تولیدش را 5/ 2 میلیون بشکه در روز کاهش دهد. با وجود اعلام این توافق، فرایند نزولی قیمت های نفت ادامه یافت و بهای معاملات نفت آمریکا هفته گذشته که فروشندگان برای اجتناب از تحویل نفتی که جایی برای نگهداری آن نداشتند به خریداران پول پرداخت کردند، به زیر صفر سقوط کرد. نفت برنت که شاخص قیمت بازار جهانی است از رکورد بالای 70 دلار به محدوده 15 دلار در هر بشکه سقوط کرد که از زمان ریزش قیمت نفت در سال 1999 بی سابقه بود. توافق اوپک پلاس برای کاهش عرضه فارغ از تاثیری که روی بازار نفت خواهد داشت، نمایش تاثیر فوق العاده آمریکا روی تولید جهانی نفت بود.
کرامر، سناتور جمهوری خواه از داکوتای شمالی به رویترز گفت که درباره قانون خروج نیرو های نظامی آمریکا از عربستان سعودی در 30 مارس سه روز پیش از مکالمه ترامپ با ولیعهد سعودی، با وی صحبت کرده بود. کرامر یکی از 13 سناتور جمهوری خواهی بود که نامه ای به ولیعهد سعودی فرستاده و اتکای استراتژیک عربستان سعودی به واشنگتن را به وی یادآور شده بودند.
این گروه همچنین از ویلبر راس، وزیر بازرگانی آمریکا خواسته بود درباره نقض مقررات تجارت جهانی توسط عربستان سعودی و روسیه به واسطه سیل عرضه نفت به آمریکا تحقیق کند.
دن برویت، وزیر انرژی آمریکا درباره اینکه آیا ترامپ عربستان سعودی را به از دست دادن حمایت نظامی آمریکا تهدید کرده است، گفت: رئیس جمهور آمریکا حق استفاده از هر ابزاری برای حمایت از تولیدکنندگان آمریکایی از جمله حمایت آمریکا از نیاز های دفاعی سعودی ها را دارد. براساس گزارش رویترز، عربستان سعودی برای دریافت تسلیحات نظامی به آمریکا وابسته است، با این حال این کشور سال گذشته هدف حمله 18 پهپاد و سه موشک به تاسیسات نفتی کلیدی خود قرار گرفت.
منبع: فرارو