چرا در امر صادرات شکست خورده ایم؟

به گزارش وبلاگ اخبار و رویدادها، رئیس کل گمرک با بیان اینکه فرایند صعودی صادرات غیرنفتی ایران ادامه دارد، گفت: آمار تجارت خارجی کشور در هشت ماهه امسال حاکی از تبادل 97 میلیون و 700 هزار تن کالا به ارزش 44 میلیارد و 600 میلیون دلار است.

چرا در امر صادرات شکست خورده ایم؟

به گزارش وبلاگ اخبار و رویدادها، مهدی میراشرفی، در این باره گفت: میزان واردات کالا در هشت ماه امسال 21 میلیون و 800 هزار تن بودکه از این رقم 15 میلیون و 200 هزار تن آن را کالا های اساسی تشکیل می دهد.

وی اضافه نمود: ارزش کل واردات کالا در این مدت 23 میلیارد و 100 میلیون دلار بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل از لحاظ وزن یک درصد و ارزش 18 درصد کاهش را نشان می دهد.

رییس کل گمرک ایران اعلام کرد: همچنین بیش از 75 میلیون تن کالا به ارزش 21 میلیارد و 500 میلیون دلار بالغ بر سه برابر میزان واردات، صادرات اجرا شده که از نظر وزنی 14 درصد و ارزش 19 درصد در مقایسه با مدت مشابه سال قبل کاهش داشته است.

میراشرفی گفت: همان طور که در ماه های قبل نیز اعلام کردیم، خوشبختانه فرایند کاهندگی صادرات ایران در هر ماه به شرایط عادی نزدیک می گردد و امیدواریم که تا انتها سال شرایط بهتری در صادرات داشته باشیم.

وی در خصوص کشور های عمده مقاصد صادراتی ایران نیز توضیح داد: عراق با پنج میلیارد و 300 میلیون دلار در رتبه اول، چین با همین میزان در مقام دوم، امارات متحده عربی با 2 میلیارد و 700 میلیون دلار سوم، ترکیه با یک میلیارد و 600 میلیون دلار چهارم و افغانستان با یک میلیارد و 500 میلیون دلار در صندلی بعدی قرار دارند.

میراشرفی تأکید کرد: نکته حائز اهمیت آبان ماه، قرار دریافت محصول پسته در مقام چهارم کالا های صادراتی ایران است و با توجه به اینکه میانگین ارزش کالا های صادراتی ایران هر کیلو حدود 30 سنت است، پسته هر کیلو 6 دلار و بالاتر صادر شده و این نشان می دهد که در اقلام عمده صادراتی، محصولات کشاورزی و در رأس آن پسته سهم خوبی دارند.

وی با اشاره به ترکیب کالا های وارداتی نیز گفت: کشور های مبدأ واردات شامل چین با 6 میلیارد دلار، امارات با پنج میلیارد و 400 میلیون دلار، ترکیه با 2 میلیارد و 600 میلیون دلار، هند با یک میلیارد و 400 میلیون دلار و آلمان با یک میلیارد و یکصد میلیون دلار بوده اند.

یحیی آل اسحاق

صادرات با کاهش 19 درصدی همراه بوده است

یحیی آل اسحاق رئیس اسبق اتاق بازرگانی تهران در تبادل نظر با وبلاگ اخبار و رویدادها با اشاره به اینکه کرونا باعث شده که میزان تجارت خارجی کشور های مختلف تا 30 درصد با افت همراه گردد، گفت: برای کشورمان نیز این میزان به طور متوسط 19 درصد بوده که البته این آمار در ماه های مهر و آبان ماه با بهبود همراه بوده، این در حالی است که باید با برنامه ریزی هایی که انجام می گردد، شرایط صادرات را بهبود بخشید، زیرا که اقتصاد کشورمان احتیاج دارد، تا میزان صادرات غیر نفتی افزایش یابد.

وی با اشاره به اینکه فراوری کشور به هیچ عنوان صادرات محور نیست، اضافه نمود: سالهاست که گفته می گردد، این شیوه مدیریت و برنامه ریزی به هیج عنوان جوابگوی اهداف صادراتی کشور نیست، همواره فراوری برای داخل انجام می گردد و نه خارج، شما به عنوان مثال صنعت خودرو را نگاه کنید، به هیج عنوان قابلیت صادراتی را ندارد، نه از لحاظ تنوع محصول، نه قیمت و کیفیت، حتی در کشور های منطقه ما چندین سال پیش صادرات خودرو داشتیم، اما الان همین نیز قطع شده است، سایر محصولات صنعتی نیز به همین منوال است و صادراتی نیست.

آل اسحاق گفت: ما هنوز شیوه هایی که در دهه های گذشته برای صادرات استفاده می کردیم را الان نیز همان ها را در دستور کار قرار داریم، در صورتی که از تغییرات شیوه های بازاریابی شما بگیرید تا نحوه مذاکرات و... ما نتوانسته ایم، به خوبی عمل کنیم، نتیجه این می گردد که مدت هاست که شریک جدید تجاری که بتواند به عنوان مقصد صادراتی ما باشد، را پیدا نکرده ایم، کافی است که شما نگاهی به لیست کشور هایی که بیشترین صادرات ایران به آنجا اجرا شده، بیندازید، تا متوجه شوید، که همگی این کشور ها ثابت هستند و مورد جدیدی به آن ها اضافه نشده است.

وزیر اسبق بازرگانی با تاکید بر اینکه دیپلماسی سیاسی باید در خدمات تجارت خارجی باشد، بیان داشت: متاسفانه در کشورما همه امور سیاست زده است و نمی توان بین دیپلماسی مالی و سیاست خارجی توازن برقرار کرد، در حال حاضر بسیاری از کشور های مبنای مراودات سیاسی خود را بر اساسی سود و منفعت مالی می گذارند، ولی این موضوع در کشور ما برعکس است و اقتصاد تابعی از سیاست است و تا زمانی که این موضوع جاری باشد، ما نمی توانیم توقعی داشته باشیم، که صادرات کشور شکوفا گردد، این دو موضوع مانند دو بال در کنار یکدیگر باید عمل نمایند، تا اقتصاد یک کشور پیشرفت کند، اما در کشور ما همواره سیاست چیرگی بر اقتصاد و مسائل مرتبط با آن داشته است.

خودکفایی صرف فایده ندارد

این فعال بخش خصوصی افزود: این امر تا آن جا مهم و حیاتی است که بعضی ها در گذشته پیشنهاد داده اند که وزارت خارجه و بازرگانی در هم ادغام شوند، تا بتواند مسائل صادرات را در یک جا راهبری کرد، برای همین موضوع نیز است که در ساختار وزارت خارجه معاونت دیپلماسی مالی نیز ایجاد شده، اما متاسفانه این معاونت چندان فعال نیست، چرا که این معاونت باید با وزارت خانه های مالی و همچنین اتاق بازرگانی هماهنگ باشد، رایزنی های مالی بتواند به سهولت و سرعت انجام گردد، اما در عمل چنین موضوعی محقق نشده است.

آل اسحاق همچنین با اشاره به اینکه یکی دیگر از مسائل که در حوزه تجارت خارجی باید بسبار به آن اهمیت داد، هماهنگی در صادرات و واردات است، گفت: همواره این تصور وجود داشته که اگر میزان واردات کم گردد و در زمینه فراوریات به خودکفایی برسیم، این موضوع بسیار امر مثبت و خوبی است، اما به اعتقاد بنده این مسئله صحیح نیست، بلکه واردات باید هماهنگ با فراوریِ صادرات محور باشد، در غیر این صورت، پیروزیت حاصل نمی گردد، باید به این نکته توجه کرد که مسئله اصلی خلق ارزش اضافه نموده و کسب درآمد به وسیله صادرات است.

وی اضافه نمود: اینکه ما تنها به خودکفایی دست پیدا کنیم، اما آن خودکفایی به صادرات منتهی نگردد، مفید فایده نخواهد بود، ما باید بدانیم که مزیت های مالی با توجه به شرایط کشور چیست، بعد بر روی آن ها برنامه ریزی کنیم و واردات را نیز متناسب با آن طرحی کنیم، تا در نهایت خروجی این کار یک صادرات پیروز و ادامه دار باشد، در غیر این صورت نمی توان به یک تجارت خارجی پیروز و با ارزش اضافه نموده بالا دست یافت.

منبع: فرارو

به "چرا در امر صادرات شکست خورده ایم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چرا در امر صادرات شکست خورده ایم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید