از دلیل تا درمان عقب زدگی زانو

به گزارش وبلاگ اخبار و رویدادها، آسیب ها و درد زانو به خصوص در افراد فعال و ورزشکار بسیار شایع هستند. عقب زدگی زانو نوعی آسیب به زانو است که در اثر خم شدن زانو بیش از حد به سمت عقب اتفاق می افتد. این آسیب دردناک اغلب به راحتی به وسیله پزشک تشخیص داده می گردد و درمان آن نیز سخت نیست.

از دلیل تا درمان عقب زدگی زانو

عقب زدگی زانو

درد و صدمات زانو یکی از آسیب های بسیار شایع در سراسر دنیا است که بیشتر افراد فعال و ورزشکاران را درگیر می نماید. عقب زدگی زانو (Hyperextended knee) در حقیقت نوعی آسیب دیدگی زانو است که در نتیجه خم شدن بیش از حد زانو به سمت عقب اتفاق میفتد. غالباً این آسیب دیدگی دردناک بوده و قابل درمان است. عقب زدگی زانو معمولاً زمانی اتفاق میفتد که بیشترین فشار به زانو وارد می شود.

به عنوان مثال به زمین نشستن بعد از پریدن یا توقف ناگهانی بعد از دویدن از جمله مواردی است که می تواند باعث بروز عارضه عقب زدگی زانو در فرد شود. با توجه به ذات این نوع آسیب دیدگی، ورزشکاران بیش از دیگران در معرض این عارضه قرار خواهند داشت. بعد از بروز این آسیب دیدگی فرد ممکن است دچار تورم، درد میانه تا شدید و آسیب دیدگی بافت نرم اطراف زانو شود.1

دلایل عقب زدگی زانو

شلی ذاتی لیگامان های مفصل زانو

ضعف عضله چهارسر ران

بی ثباتی مفصل زانو به دلیل آسیب لیگامان و کپسول مفصلی

راستای نامناسب استخوان های Femur و Tibia که در تشکیل مفصل اصلی زانو شرکت می نمایند.

بدجوش خوردن در پی شکستگی استخوان های اطراف مفصل زانو

ضعف عضلات اکستانسور مفصل ران

ضعف عضله گاستروکنمیوس

آسیب نورون حرکتی فوقانی(به عنوان مثال فلج نیمه بدن در پی یک ضایعه عروقی مغز)

آسیب نورون حرکتی تحتانی(مثلا گاهی در نشانگان پس از فلج اطفال)

اختلاف طول اندام های تحتانی

عقب زدگی مادرزادی زانو

بیماری ام اس(مالتیپل اسکلروزیس)

دیستروفی عضلانی

گاهی به دلیل فلج مغزی

محدود شدن حرکت مچ پا به سمت بالا(یعنی دورسی فلکشن)

ضعف عضله پوپلیتئوس.2

علائم عقب زدگی زانو چیست؟علائم آسیب های عقب زدگی زانو بسته به شدت فشار، میزان عقب رفتگی زانو و آسیب دیدگی ساختار زانو متغییر است. شایع ترین علائم آسیب های هایپراکستنشن زانو عبارتند از:

درد زانو
درد موضعی زانو پس از آسیب دیدگی آن یکی از علائم شایع است. این درد بنا به گفته افراد معمولا خفیف یا شدید و در قسمت پشت زانو است و یا گاهی اوقات اگرساختار های قدامی زانو آسیب دیده باشند این درد بصورت نیشگون در قسمت جلویی زانو نیز حس می شود.

درد زانو می تواند در آسیب دیدگ های نسبتا جزئی که در آن آسیب کمتری به ساختار زانو وارده شده است دردی خفیف تا میانه باشد و یا در صورتی که بافتهای نرم مانند رباط ها پاره شده باشند ممکن است شدت آن میانه تا شدید باشد.

ورم و کبودی زانو
ورم و کبودی زانو یکی دیگر از علائم شایع در عقب زدگی زانو است. اگر یکی از رباط ها بطور کامل پاره شود در این صورت بلافاصله و در عرض یکی دو ساعت زانو ورم و کبود شده و در اغلب مواقع شدت آن زیاد است. اگر شدت آسیب دیدگی جزئی باشد مثل کشیدگی درجه 1 یا 2 رباط یا تخریب غضروف، این ورم وکبودی به تدریج و ظرف 24 الی 48 ساعت آینده و عموما بصورت نسبتا خفیف نمایان می شود.
بی ثباتی زانو
ممکن است که پس ازعقب زدگی زانو، مفصل زانو به هنگام ایستادن و یا راه رفتن بی ثبات شود به طوری که ممکن است احساس کنید پاهایتان کاملا خم می شود و یا توانایی ایستادن بر روی آنها را ندارید. این حالت معمولا نشان دهنده این است که یک یا چند لیگامان زانو، غالبا لیگامان صلیبی قدامی پاره شده است.
محدودشدن حرکات زانو
ممکن است که پس از عقب زدگی زانو بنا به انباشت مایعات در مفصل دامنه حرکات زانو محدود شود. هرچه شدت ورم زانو بیشتر باشد به همان میزان نیز دامنه حرکات زانو محدودتر می شود.
صدا دادن زانو
هایپراکستنشن زانو با صدا دادن زانو همراه است و حس سوزش معمولا بیانگر پارگی (کامل) یکی از رباط ها است. در بیشتر موارد لیگامان صلیبی قدامی است که پاره می شود و باعث ورم سریع و بی ثباتی چشمگیری در زانو می شود.3

چه روشهایی برای درمان عقب زدگی زانو وجود دارد؟

درمان عقب زدگی زانو به شدت آسیب دیدگی بستگی دارد اما برترین روش درمانی از نظر هزینه برای آغاز عبارتند از:
مراقبت و استراحت
مراقبت از زانو در برابر آسیب های بیشتر بسیار مهم است. بدین منظور می توانید تا مدتی از عصا و یا بریس های زانو بهره ببرید. بعلاوه به دلیل کشیدگی رباط زانو، عقب زدگی می تواند دچار شل شدن عضله نیز شود. به عبارتی دیگر فرد در معرض خطر آسیب های بزرگتری در قسمت زانو واقع شده است لذا مراقبت از زانو در برابر صدمات بیشتر بسیار حائز اهمیت است.

در این شرایط ضروری است که تا مدتی از ورزش کردن بپرهیزید تا درد و ورم زانو فروکش کند اما این به این معنا نیست که هیچگونه فعالیتی نداشته باشید. ورزش های سبک و آرام نه تنها برای حفظ انعطاف پذیری و قدرت زانو بسیار ضروری هستند بلکه به کاهش ورم آن نیز یاری می نمایند. به هنگام استراحت، زانوی خود را بطور کامل صاف کنید تا از خشک و سفت شدن آن پیشگیری کنید.

استفاده از یخ
گذاشتن یخ بطور منظم بر روی زانوی عقب رفته می تواند به کاهش درد و ورم آن یاری کند. هر چه زودتر ورم زانو فروکش کند به همان میزان نیز زودتر توانایی حرکتی، قدرت و ثبات زانوی خود را به دست می آورید. طرز قرار دادن صحیح یخ بر روی زانو بسیار مهم است. ماندن یخ به مدت زیادی بر روی زانو و تماس مستقیم آن با پوست می تواند باعث بدترشدن اوضاع شود.
استفاده از زانوبند
یکی دیگر از روش های عالی برای کاهش ورم زانو استفاده از زانوبند است. زانوبند تکیه گاهی آرام برای زانوی عقب رفته است. زانوبندها طوری طراحی شده اند که به آرامی به زانو فشار وارده نموده و باعث محدودشدن و کاهش مایعات اضافی در زانو می شوند.
بالاگرفتن پاها
شاید ساده به نظر برسد اما بالاگرفتن پاها به هنگام استراحت به کاهش ورم زانو یاری می نماید. در این حالت زانو از تکه گاهی برخوردار است و از آنجا که از در ارتفاعی بالاتر از سطح قلب واقع شده است بیشترین بهره را می برد. در این حالت جاذبه زمین به دورشدن مایعات از زانو یاری می نماید بدین صورت این مایعات جذب سایر قسمت های بدن می شوند.
استفاده از دارو
شاید پزشک مجبور باشد برای کاهش درد و ورم زانو مصرف مسکن ها و داروهای ضدالتهابی را تجویزکند.
عمل جراحی
اگر یکی از رباط های زانو به ویژه رباط صلیبی قدامی بر اثر عقب رفتگی زانو پاره شود در این صورت شاید برای ترمیم تاندون پاره شده احتیاج به عمل جراحی باشد. در این شرایط باتوجه به شدت پارگی یا رباط ترمیم می شود و یا رباطی دیگر به یاری پیوند جایگزین آن می شود. فرایند بهبودی پس از جراحی کند است اما به وسیله بازپروری صحیح می توان دوباره بهبودی کامل خود را بدست آورد.3

ورزش عقب زدگی زانو

با توجه به علل و عوارض عقب زدگی زانو ورزش در درمان این بیماران نقش مهمی خواهد داشت.

در ورزش عقب زدگی زانو نه تنها قدرت و طول عضلات اصلاح می شود ، بلکه تعادل و ثبات مفصلی بیمار نیز افزایش خواهد یافت .

بعلاوه الگوی راه رفتن بیمار باید اصلاح شود. این تمرینات شامل مجموعه ای از تمرینات ثبات مرکزی ، تمرینات تقویتی عضلات چهار سر رانی ،همسترینگ، گاستروکنمیوس و پوپلیتئوس ، تمرینات کششی عضله چهار سر رانی و سولئوس ، تمرینات حس عمقی ، تمرینات تعادلی و بعلاوه تمرینات باز آموزی الگوی راه رفتن بیمار می باشد.

ممکن است درمان های همراه همچون درمان های دستی برای افزایش ثبات و هماهنگی ، بهبود قدرت و یا آزاد سازی و افزایش طول عضلات درگیر مورد استفاده قرار گیرند .

استفاده از ارتز های مخصوص زانو نیز می تواند یاری نماینده باشد.2

عوارض عقب زدگی زانو

این عارضه معمولاً با عوارض جانبی زیر همراه خواهد بود:

درد

تورم و التهاب

پارگی نسبی یا کامل رباط پا

بی ثباتی زانو در هنگام حرکت

در نتیجه این عوارض جانبی نیز فرد ممکن است در حرکت، ورزش و حتی انجام فعالیت های روزانه خود با چالش روبرو باشد. البته در موارد شدید، کشش بیش از حد رباط های زانو ممکن است باعث پارگی نسبی یا کامل رباط پای فرد آسیب دیده شود.1

پینوشتها

1.www.pezeshket.com

2.www.alirezai-pt.com

3.www.drheidarian.ir

منبع: راسخون

به "از دلیل تا درمان عقب زدگی زانو" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "از دلیل تا درمان عقب زدگی زانو"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید