شرایط نامناسب آتشکده دوره ساسانی
به گزارش وبلاگ اخبار و رویدادها، آتشکده ساسانی جهرم، به وسیله بازدیدکنندگانی که فرهنگ بازدید عمومی از این بنا را رعایت نکرده اند، به شدت تخریب شده است.
نوشته های روی دیوارهای سفید آتشکده ساسانی جهرم، زباله های داخل فضای آتشکده و بیرون از آن، نم گرفتگی دیوارها، ته مانده سیگارها و نشانه های دود سیاه روی بدنه آتشکده، از جمله مشکلاتی است که عدم توجه بازدیدنمایندگان و مسئولان فرهنگی در این منطقه تاریخی استان فارس ایجاد نموده است.
محمود اکسیری فرد، یک فعال میراث فرهنگی استان فارس، همراه با تصاویری که از این آتشکده گرفته، گفته است:
ساختمان این آتشکده از یک صحن مرکزی و اتاق هایی که به آن متصل شده اند، تشکیل شده است. صحن مرکزی زیرزمینی دارد که به صورت اتاق زیر آن قرار گرفته است. با توجه به شاخصه های بنا، می توان آن را اثر باستانی شاخص جهرم و شناخته شده ترین اثر باستانی بین مردم منطقه دانست.
اکسیری فرد در ادامه می گوید:
تا به امروز هیچ کوشش چشمگیری برای بازسازی، بازسازی یا نگهداری از این اثر صورت نگرفته است. بخش هایی از این بنا با بی دقتی و سهل انگاری بازسازی شده، به گونه ای که بافت تاریخی اش را مخدوش نموده است. بخش های زیادی از آن رو به تخریب هستند و احتیاج به بازسازی دارند.
اکسیری فرد گفت که نه تنها هیچ گونه اقدام حفاظتی از این بنا صورت نمی گیرد، بلکه زباله های اطراف این بنا جمع نمی گردد و نشانه های روشن کردن آتش در نقاط مختلف محوطه به چشم می خورد. از سوی دیگر در صحن مرکزی قدمگاه، اثر تردد لاستیک موتور که گویا حرکات آکروباتیک انجام می دهند، به چشم می آید.
اکسیری فرد در ادامه ابراز نموده است:
ته سیگار، پاکت خالی سیگار، سرنگ، مدفوع خشک شده انسان، ته مانده پاکت های چیپس، جعبه های پیتزا، بطری های پلاستیکی خالی و مدفوع دام و سگ، از جمله زباله هایی هستند که در این محوطه ریخته شده اند. جوانان شب ها در این مکان تجمع می نمایند و به راحتی روی سقف بنا رفته و در آنجا به استعمال دخانیات می پردازند.
آتشکده به جای مانده از دوره ساسانی که مردم محلی آن را با نام قدمگاه می شناسند، و حتی یکی از معابد آناهیتا نامیده می گردد، به نیایش زنان اختصاص داشته و به علت اهمیت بالا در دهم شهریور 1355 با شماره 1319 در لیست آثار ملی به ثبت رسیده است، اما اکنون مسئولان میراث فرهنگی، از نظر فیزیکی و حفاظتی، از آن حمایت نمی نمایند.
او در پایان اضافه کرد:
جمع شدن افراد بر ردی سقف تا مقدار ای باعث تخریب بنا شده، زیرا سقف قدمگاه به طور کامل عایق نشده است. دیوارهای این بنا نیز بر اثر رطوبت در حال تخریب اند و در دیوارهای داخلی با زغال یادگاری نوشته شده است.
عکس: محمود اکسیری فرد
منبع: کجارو / خبرگزاری ایسنا