کاوشگر خورشیدی پارکر اولین سال ماموریتش را پشت سر گذاشت
به گزارش وبلاگ اخبار و رویدادها، کاوشگر خورشیدی پارکر (Parker Solar Probe) ناسا را با عنوان فضاپیمای رکوردشکن می شناسند. فضاپیمایی که رکوردهای مختلفی را در دوران ماموریتش جا به جا نموده و به تازگی اولین سال فعالیتش را پشت سر گذاشته است. کاوشگری که خورشید را لمس خواهد نمود و در کوشش است تا به بعضی سوالات بی جواب درباره خورشید پاسخ دهد.

کاوشگر خورشیدی پارکر 12 اوت سال 2018 به فضا پرتاب شد. در این یک سال زمین یک بار به دور خورشید گشته است اما پارکر در حال طی کردن سومین مدارش به دور خورشید است. این فضاپیما در طول این یک سال دو بار به خورشید نزدیک شده است و حدود دو هفته دیگر نیز به نزدیک ترین فاصله اش از خورشید (در این دوره مداری) خواهد رسید. پارکر در ادامه ماموریتش و با انجام مانورهای مداری مختلف چندین بار دیگر نیز از فاصله بسیار کمی از خورشید گذر خواهد نمود.
فضاپیمای پارکر تا کنون رکوردهای مختلفی را جا به جا نموده است. این کاوشگر خورشیدی از هر فضاپیمایی به خورشید نزدیک تر شده است و از سوی دیگر عنوان سریع ترین فضاپیما را نیز به خود اختصاص داده است.
این فضاپیما به افتخار یوجین پارکر (Eugene Parker) نام گذاری شده است. این فیزیک دان برای اولین بار در سال 1958 نظریه باد خورشیدی را مطرح نمود. باد خورشیدی جریانی پیوسته از ذرات و میدان های مغناطیسی است که از خورشید به بیرون پرتاب می گردد. این اولین بار است که یک ماموریت فضایی به افتخار یک فرد زنده نام گذاری می گردد.
کوشش برای حل سوالات بی جواب
کاوشگر خورشیدی پارکر در اولین سال ماموریتش و در جریان دو گذرش از نزدیکی خورشید مجموعه ای از داده های علمی را جمع آوری نموده است.
ای فضاپیما چهار ابزار علمی را در اختیار دارد که با یاری آن ها داده هایی مربوط به ذرات خورشیدی، پلاسمای باد خورشیدی، میدان های الکتریکی و مغناطیسی، تابش رادیویی خورشید و ساختار جو بیرونی خورشید (تاج) را جمع آوری می نماید.
یکی از اهداف این ماموریت حل مسئله دمای بسیار زیاد تاج خورشید است. تاج که بخش بیرونی جو خورشید است به طور قابل توجهی از سطح خورشید داغ تر است. در حالی که فاصله آن از مرکز خورشید نسبت به سطح بسیار بیشتر است. علت دمای بسیار زیاد تاج خورشید یکی از بزرگ ترین رازهای خورشید است. یکی دیگر از اهداف ماموریت پارکر کسب اطلاعاتی درباره فرآیند پرتاب شدن ذرات و پلاسمای خورشید به منظومه شمسی است.
یکی از ابزارهای پارکر که WISPR نام دارد از ساختار باد خورشیدی تصویربرداری می نماید. ویدئو بالا که در بازه ای چهار روزه تصویربرداری شده است جریان باد خورشیدی را به خوبی نشان می دهد. خورشید در این ویدئو خارج از میدان دید و در سمت چپ تصویر واقع شده است و به خوبی می توان جریان باد خورشیدی را از سمت چپ به راست مشاهده کرد. بخش مرکزی راه شیری در این ویدئو در سمت راست دیده می گردد و سیاره عطارد نیز در سمت چپ قابل مشاهده است.
تیم کاوشگر خورشیدی پارکر در حال پردازش و تحلیل داده های این فضاپیما از دو بار گردشش به دور خورشید هستند و داده ها به زودی و در امسال میلادی منتشر خواهد شد.
عکس کاور: طرحی گرافیکی از کاوشگر خورشیدی پارکر.
Credit: NASA/JHUAPL
منبع: دیجیکالا مگ